Studio

Audio Cat Studio on rakennettu iMacin pohjalle. Koneessa on 27″ näyttö, neliydinprosessori ja 16 gB RAM-muistia.

Sekvensseriohjelmana pyörii Avid Pro Tools 11, mutta käytössä ovat myös Steinberg Cubase 8.5 Pro ja Presonus Studio 1 Pro V2. Äänitykset voidaan tarvittaessa siirtää esim. Pro Tools -tiedostoina toisaalle miksattavaksi.

Audio Interface on UAD Apollo Quad Thunderbolt -väyläkortilla. Apollon kautta onnistuu samanaikaisesti 16 raidan äänitys. Apollossa ovat käytössä myös huippulaadukkaat UAD:n plugarit joko reaaliaikaisena äänitysketjussa, Pro Tools -plugareina jälkimausteena tai haluttaessa sekä että!

Vaihtoehtoisesti voidaan äänittää kovalevytallentimille ja miksata old-school -tyyliin mikserillä! Tätä varten studiossa on mikserinä Sony DMX R100, joka tunnetaan myös nimellä “Baby Oxford”, 48– kanavainen digimikseri sekä Otari Radar I ja Tascam X-48 MK2 -kovalevytallentimet. Outboard räkkiefekteinä tuossa konfiguraatiossa on mm. Lexicon PCM-81, Sony DPS V-77 ja TC Electronic M2000, M-One, D-Two ja Triple-C.

Sonyn mikseriä ei ole turhaan hehkutettu! Mikserin etuasteet ovat huippuhyvänkuuloiset ja EQ ja Comp kerrassaan vaikuttavia työkaluja. Näitä miksereitä ei liene monta koko Suomessa. Audiocat kävi noutamassa kyseisen konsolin Magdeburgista.

Otari Radar I on myös miellyttävä tuttavuus. 20-vuotta vanha kovalevytallennin on “vain 16 bit ja 48 kHz”, mutta soundaa tosi upealta! Laitteen AD/DA -muuntimet ovat niin laadukkaaat, että pistävät 100-0 pataan useimpia kalliitakin nykylaitteita. Bitit ja herzit eivät näköjään olekaan se pointti, jota pelkästään kannattaa tuijottaa, vaan muuntimien laatu. Eipä ihme, että Radar -tallentimia on kaikissa huippustudioissa ympäri maailmaa. Myös Tascamin 48-raitainen kovalevytallennin on laadukas laite. Ja pitäähän sen ollakin, jos niitä on käytetty mm. Rushin livelevyn tallentimina!

Mikrofoneja löytyy seuraavilta valmistajilta: Röde, Shure, AKG, Oktava, Beyerdynamic, Sennheiser ja GA. Kuuntelu hoituu Genelec -monitoreilla ja Sennheiser sekä AKG -kuulokkeilla.

Mikäli artistin oma kitara tai vahvistin on huollossa tai hukassa, on Audio Catin Studiossa useita kitaracomboja: mm. Gibson Gibsonette GA-8 (1960), Fender Super Reverb Black Face (1965) ja pari uudempaa: Mad Professor OS RT21 ja Kemper Profiling Amp. Uudehkot combot Fender Tremolux Eric Clapton ja Marshall Class 5 Mk2 täydentävät valikoimaa sopivasti. Erillisiä kitarakappeja löytyy 2 x 12″ ladattuna Weber 12F150 ja 1 x 12″ ladattuna Jensen sekä Axetrakin Isolation Cabinet.

Myös kitaroita on sekä akustisina että sähköisinä valmistajilta Fender, Gibson, Ovation, Parker, Ibanez ja Washburn. Erilaisia kitarasyntetisaattoreita löytyy vuosien varrelta aina analogisista uusimpaan Roland GR-55 -malliin, jota voi ohjata vaikkapa Godin Multiac SA Nylon -kitaralla. Studioon tuli keväällä 2014 Martin D-41 -kitara hieman kapeampikaulaisen Gibson Doves In Flight -kitaran kaveriksi. Sittemmin nämä kaksi huippuakustista ovat lähteneet kiertoon ja sille tontille on tullut Martin D-45. Huippukitara!

Hellas -pianon lisäksi koskettimistoja löytyy täyspitkä CME UF8 vasarakoskettimistolla, jossa Waldorf Nano -kortti sisällä sekä 5-oktaavinen löysemmällä tatsilla CME UF5, jossa ASX -synakortti sisällä. Erilaisia moduuleja löytyy Yamahalta, Kurzweililta ja Rolandilta sekä Yamahan A5000 -sampleri. Virtuaali-instrumentteja on lukuisia mm. Pro Tools 11 mukana tulevat, Toontrack EZ Keys, IK Multimedia Sample Tank, Spectrasonics Trilian, Steven Slate Drums ja Toontrack EZ Drums 2, jota voi ohjata halutessaan Rolandin tuunatuilla TD4/6 -sähkörummuilla.

Audio Cat -studiolla on Yamahan Stage Custom Birch -rumpusetti, pelteinä Paisteen PST-5 -sarjan tuotteita ja vaihtoehtoisena haikkana Sabian AAX -sarjan hi-hat.

Studion tämänhetkiset tilat koostuvat soittohuoneesta ja tarkkaamosta. Soittohuoneessa paras työskentelymuoto on esim. bändejä äänitettäessä rumpujen ja basson äänitys samanaikaisesti. Rummut tallennetaan tilanteen mukaan 4 – 12 mikrofonilla ja basso linjasignaalina, mikitettynä kaiuttimelta tai sekä että.

Pohjien tallennuksessa voi olla tukena esim. laulaja ja kitaristi tai kosketinsoittaja, joiden osuudet miksataan rumpalin ja basistin luurikuunteluun. Tukiraidat on voitu äänittää myös etukäteen ja koko homma voidaan sitoa clickiin haluttaessa. Pohjien tallennuksen jälkeen on hyvä lähteä kutomaan muita osuuksia raita kerrallaan.

Tarvittaessa voi perusbändin äänittää myös kerralla, jos bändin balanssi on kunnossa. Tällöin saadaan aikaan rouhea studiolive, joka voi olla eduksi bändidemona tai promona keikkajärjestäjille.

Studiotunnin hinta 24 € sis. alv.